Laatst bijgewerkt op 28 okt. 2024
Reisadvies kaart voor Venezuela
Sinds de presidentsverkiezingen in juli 2024 is het in heel Venezuela onrustig. In aanloop naar de inhuldiging van de president op 10 januari 2025 kan het aantal demonstraties en gewelddadige incidenten toenemen.
In Venezuela vinden willekeurige arrestaties plaats. Ook Nederlanders lopen dit risico. De kans op een eerlijk proces is klein. Houd er rekening mee dat de mogelijkheden voor de Nederlandse overheid om Nederlanders in deze situatie te helpen zeer beperkt zijn. Vooral als u naast de Nederlandse ook de Venezolaanse nationaliteit heeft.
Er zijn geen vluchten meer tussen Venezuela en Panama. Hierdoor zijn er minder mogelijkheden om het land te verlaten.
Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties en maak hier geen video-opnames van. De autoriteiten kunnen uw telefoon of tablet controleren op politiek gevoelige foto’s, video’s of ander materiaal. Dit kan reden zijn om u te arresteren.
Tijdens demonstraties worden vaak wegen geblokkeerd. Probeer niet langs of door een wegblokkade te gaan. Houd er rekening mee dat demonstraties het openbaar vervoer en bank- en overheidsdiensten kunnen verstoren.
Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:
In deze gebieden zijn gewapende bendes en mensensmokkelaars actief. Vuurgevechten vinden regelmatig plaats. In de grensgebieden met Colombia en Brazilië en in het noordelijke deel van Paraguana-schiereiland wordt ook veel drugs gesmokkeld. Ontvoeringen, overvallen en afrekeningen komen hier voor.
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Venezuela is oranje. Dit geldt voor onder andere:
In deze gebieden komt veel misdaad en geweld voor. Lees meer onder Criminaliteit.
In Venezuela is veel gewelddadige criminaliteit. Houd rekening met gewapende overvallen, berovingen en diefstal. Bijvoorbeeld:
In alle delen van Caracas is er risico op beroving en geweld:
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:
U mag in Venezuela geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Venezuela zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.
Sommige politieagenten in Venezuela zijn corrupt. Zij houden u aan en willen u zonder reden een boete laten betalen. Blijf rustig en beleefd, en vraag de naam, rang en identificatie van de agent.
U bent in Venezuela verplicht u op elk moment te kunnen identificeren met een geldig paspoort. Soms vraagt de politie u om een kopie van uw paspoort af te geven. Maak kopieën van uw paspoort en bewaar deze ook digitaal.
Het is verboden om foto’s te maken van strategisch belangrijke locaties of gebouwen, zoals het presidentieel paleis, militaire terreinen, overheidsgebouwen en vliegvelden.
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Venezuela reizen? Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn in Venezuela niet wettelijk verboden. Maar u kunt te maken krijgen met discriminatie en agressie. Transgender personen zijn soms slachtoffer van politiegeweld. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina
Van mei tot oktober kunnen er tropische stormen voorkomen in Venezuela. Vooral aan de kust, op Isla Margarita en op de eilandengroep Los Roques. Houd bij een storm rekening met zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen.
Na hevige regenval kunnen er overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen ontstaan. Hierdoor kunnen wegen onbegaanbaar raken. Houd bij hevige regenval ook rekening met ‘flash floods’. Bij een flash flood verandert een rivier of een beekje plotseling in een stortvloed van water. Een flash flood kan ook ontstaan wanneer het stroomopwaarts heeft geregend.
In Venezuela is een risico op aardbevingen.
In Venezuela is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?
In Venezuela zijn regelmatig demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Tijdens demonstraties worden regelmatig wegen geblokkeerd. Probeer niet langs of door een wegblokkade te gaan. Houd er rekening mee dat door demonstraties het openbaar vervoer en bank- en overheidsdiensten verstoord kunnen raken.
Heeft u direct hulp nodig in Venezuela? Neem contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911.
Let op: hulpverleners spreken geen of nauwelijks Engels.
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247
Bent u in Venezuela en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Venezuela blijft.
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Venezuela. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Dan heeft u een notariële akte met toestemming van de andere ouder nodig.
In Venezuela is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft.
Neem voldoende contant geld mee (in Amerikaanse dollars). U kunt geen geld pinnen in Venezuela. Mogelijk wordt uw bankpas of creditcard ook niet geaccepteerd in winkels, restaurants en hotels.