Laatst bijgewerkt op 2 aug. 2024
Reisadvies kaart voor Tunesië
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:
In deze gebieden zijn confrontaties tussen veiligheidsdiensten en extremistische groeperingen.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Tunesië is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
In Tunesië is er dreiging van terrorisme. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. In Tunesië geldt sinds 2015 de noodtoestand, die steeds verlengd wordt. Dit houdt in dat er veel beveiliging is door politie, militairen of leden van de Nationale Garde. De veiligheidsdiensten zijn regelmatig doelwit van aanslagen. Houd rekening met controles op de toegangswegen rond hotels in toeristencentra.
Houd in Tunesië rekening met zakkenrollers en overvallen, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. Ook in toeristische gebieden kunt u beroofd of overvallen worden.
In Tunesië bestaat het risico op liefdesfraude. Een Tunesische man of vrouw probeert dan een relatie met u aan te gaan om uw geld te stelen. Of om een visum voor Nederland te regelen. Wees alert.
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina
U mag in Tunesië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Tunesië zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U riskeert een lange gevangenisstraf.
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Tunesië reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen. En met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina
Maak in Tunesië geen foto’s of video-opnamen van overheidsgebouwen en demonstraties. U kunt hiervoor bestraft worden.
Zorg in Tunesië dat u altijd (een kopie van) uw paspoort bij u heeft. Zo kunt u bewijzen dat u legaal in het land verblijft.
Seksuele omgang met minderjarigen (in Tunesië zijn dit personen jonger dan 16 jaar) is strafbaar. Ook als de minderjarige zegt dit te willen. Het kan moeilijk zijn om iemands leeftijd te schatten. Identiteitskaarten zijn vaak vervalst.
De omstandigheden in de Tunesische gevangenissen zijn slecht. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.
In Tunesië komen aardbevingen voor.
Hevige regen en overstromingen kunnen voorkomen in Tunesië.
Bent u tijdens een aardbeving of overstroming in Tunesië?
In Tunesische steden vinden regelmatig demonstraties plaats. Daarbij kan geweld ontstaan. Demonstraties kunnen zijn gericht tegen westerse ambassades. Onder andere naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Maar ook binnenlandse politieke gebeurtenissen kunnen leiden tot demonstraties.
Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa’s. Volg het lokale nieuws of vraag uw hotel om informatie. Volg altijd de adviezen op van de lokale autoriteiten.
Heeft u direct hulp nodig in Tunesië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247
Bent u in Tunesië en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Tunesië blijft:
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Tunesië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar?
Gebruikt u medicijnen?