Laatst bijgewerkt op 28 jan. 2025
Reisadvies kaart voor Saoedi-Arabië
Kleurcode rood geldt voor de 10 kilometer brede grensstrook tussen Saoedi-Arabië en Jemen, inclusief de stad Najran. In dit gebied hebben in de afgelopen jaren raketbeschietingen vanuit Jemen plaatsgevonden. Ook zijn hier smokkelaars actief.
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Saoedi-Arabië is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
De Saoedische veiligheidstroepen hebben de afgelopen jaren succesvol terroristische groeperingen bestreden. Toch blijft de kans op een terroristische aanval in Saoedi-Arabië aanwezig. Wees daarom alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
In de afgelopen jaren zijn er vanuit Jemen raket- en drone-aanvallen geweest op Saoedi-Arabië. De hoofdstad Riyadh en de steden Djedda, Najran, Jizan, Abha en Khamis Mushait zijn toen getroffen. Hierbij zijn ook doden en gewonden gevallen.
Vindt er een raket- of drone-aanval plaats?
U mag in Saoedi-Arabië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. U kunt een gevangenisstraf krijgen of een hoge geldboete. Voor het verkopen en smokkelen van drugs kunt u in Saoedi-Arabië de doodstraf krijgen.
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Saoedi-Arabië reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, en zelfs de doodstraf. Houd ook rekening met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina
In Saoedi-Arabië gelden islamitische wetten (sharia), culturele gebruiken en gewoonten. Houd u aan deze wetten en gebruiken. Doet u dat niet? Dan kan dat ernstige gevolgen voor u hebben.
Bepaald gedrag is verboden en strafbaar. Zoals lichamelijk contact in het openbaar en het bezitten of drinken van alcohol.
De belangrijkste rechtsbron in Saoedi-Arabië is de soennitisch islamitische sharia. Rechters passen hun persoonlijke interpretatie van de sharia toe en zijn niet per se gebonden aan eerdere beslissingen. Dit kan leiden tot uiteenlopende rechterlijke uitspraken.
Voor kritiek op personen, het land, de regering of (leden van) het Saoedische Koningshuis kunt u worden aangeklaagd. Dit geldt ook voor kritiek die u uit op internet of sociale media, binnen of buiten Saoedi-Arabië. U kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen.
Mannen en vrouwen in Saoedi-Arabië moeten zich in het openbaar bescheiden kleden. In de grote steden gelden geen specifieke kledingvoorschriften. Vrouwen zijn niet verplicht om een traditionele abaya (los zittend kledingstuk) te dragen. En ook niet om hun haar te bedekken.
Bezoekt u religieuze plaatsen? Houd rekening met de kledingvoorschriften voor deze plaatsen.
Van november tot februari kunnen er in Saoedi-Arabië overstromingen voorkomen.
Krijgt u in Saoedi-Arabië met een overstroming te maken?
In Saoedi-Arabië is demonstreren verboden. Toch komen er af en toe demonstraties voor. Wees alert en vermijd demonstraties, samenscholingen en grote menigten.
Heeft u direct hulp nodig in Saoedi-Arabië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247
Bent u in Saoedi-Arabië en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
U heeft een visum nodig voor Saoedi-Arabië als u met een Nederlands paspoort reist.
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Saoedi-Arabië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar?
Bekijk wat u vanuit Saoedi-Arabië mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina