Laatst bijgewerkt op 23 aug. 2024
Reisadvies kaart voor Palestijnse gebieden
De spanningen in het Midden-Oosten zijn toegenomen. Er wordt rekening gehouden met een aanval van Iran, of van groepen die Iran steunen, op Israël. In heel Israël is er een verhoogde kans op raket- en drone-aanvallen en terroristische aanslagen. Ook de veiligheidssituatie in de Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, kan verslechteren.
Door de oorlog tussen Israël en Hamas is het onveilig in de Palestijnse Gebieden. In Gaza zijn bombardementen en luchtaanvallen. Hierbij vallen veel slachtoffers. Ook op de Westelijke Jordaanoever komen gewelddadige incidenten voor. De situatie is instabiel en kan plotseling verder verslechteren.
Ook op de Westelijke Jordaanoever komt geweld voor. Zoals steek- en schietincidenten bij controleposten (checkpoints), in Israëlische nederzettingen en rond vluchtelingenkampen. De veiligheidssituatie is instabiel.
Gewelddadige incidenten komen vooral voor bij:
Bij checkpoints kunnen gewelddadige incidenten plaatsvinden. Houd er rekening mee dat checkpoints en grensovergangen plotseling kunnen sluiten. U kunt de grens dan niet over.
Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
In de Palestijnse Gebieden zijn regelmatig demonstraties en samenscholingen. Daarbij ontstaat vaak geweld. Op de Westelijke Jordaanoever, waar Palestijnen en Israëliërs wonen, zijn vrijwel dagelijks incidenten. Het Israëlische leger en de Israëlische politie treden hard op.
Vermijd demonstraties, samenscholingen en plaatsen waar veel mensen zijn. Wees extra alert in de volgende gebieden:
In de Palestijnse Gebieden is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Wees vooral alert op de Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem bij de grens tussen Oost- en West-Jeruzalem, en in de oude stad van Jeruzalem.
U mag in de Palestijnse Gebieden geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In de Palestijnse Gebieden zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar de Palestijnse Gebieden reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie.
Bent u Nederlander en heeft u (naast de Nederlandse) ook de Israëlische nationaliteit? De Israëlische wet verbiedt alle personen met de Israëlische nationaliteit om in de A-zones van de Palestijnse Gebieden te komen. Dat zijn steden die door de Palestijnse Autoriteiten worden bestuurd. Bijvoorbeeld Ramallah, Bethlehem en Nablus.
Bent u Nederlander en heeft u (naast de Nederlandse) ook de Palestijnse nationaliteit? Of bent u geboren in de Palestijnse Gebieden en staat dat geregistreerd? Dan kunt u alleen via Jordanië van en naar de Palestijnse Gebieden reizen. Van de Israëlische autoriteiten mag u Israël niet binnenkomen via Ben Gurion Airport.
Heeft u direct hulp nodig in de Palestijnse Gebieden? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
Nederlandse vertegenwoordigingen zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247
Voor de Palestijnse Gebieden heeft u geen visum nodig. U reist altijd via Israël of Jordanië. Lees het
Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar de Palestijnse Gebieden. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar?
Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in de Palestijnse Gebieden.