Laatst bijgewerkt op 24 jan. 2025
Reisadvies kaart voor Pakistan
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:
In deze gebieden vinden regelmatig aanslagen plaats. Rondom de bestandslijn tussen Pakistan en India is een gemilitariseerde zone waar gewapende incidenten voorkomen.
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:
In Karachi komt veel zware criminaliteit voor. Zoals gewapende (auto-)overvallen, berovingen en ontvoeringen. Ook vinden er terroristische aanslagen plaats op markten en in het openbaar vervoer.
In de provincies Punjab en Sindh komt criminaliteit voor. De wegen in deze provincies zijn onveilig.
Kasjmir is een door India en Pakistan betwist gebied. Vermijd de omgeving rond de bestandslijn van de provincie Jammu en Kasjmir.
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode geel:
Vermijd in Islamabad de directe omgeving van de Rode Moskee.
Voor heel Pakistan geldt: vermijd samenscholingen en demonstraties. En wees extra alert tijdens religieuze en nationale feestdagen.
Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
In Pakistan komen regelmatig terroristische aanslagen en andere gewelddadige incidenten voor, vooral in de provincies Baluchistan en Khyber-Phakhtunkhwa. De aanslagen zijn meestal gericht tegen politie-, militaire en andere overheidsinstellingen. Aanslagen vinden vaak plaats tijdens religieuze feesten. In het verleden zijn internationale hotels en vliegvelden doelwit geweest van aanslagen.
Vermijd in Islamabad de directe omgeving van de Rode Moskee en wees extra alert tijdens religieuze en nationale feestdagen.
Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
In Pakistan komt zware criminaliteit voor, vooral in de stad Karachi en in andere gebieden met kleurcode rood of oranje. Lees onder Regionale risico’s welke gebieden dit zijn.
Ook in gebieden waar kleurcode geel geldt, kunt u te maken krijgen met criminaliteit zoals gewapende berovingen. Verblijf in goed beveiligde hotels en reis bij voorkeur niet na zonsondergang.
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina
U mag in Pakistan geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Pakistan zijn straffen zwaarder dan in Nederland. U riskeert zelfs de doodstraf.
Pakistan is een streng islamitisch land. De wetten en regels in het land zijn gebaseerd op de sharia-wetgeving. Dit betekent o.a. dat bepaald gedrag streng verboden is en zwaar bestraft kan worden. Bijvoorbeeld:
Doe geen uitspraken over religie. Personen die worden beschuldigd van het beledigen van een religie (godslastering) kunnen worden aangevallen. Soms met dodelijke gevolgen.
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Pakistan reizen? Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden. Hierop staat een gevangenisstraf of zelfs levenslange gevangenisstraf. Ook kunt u te maken krijgen met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina
Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook de Pakistaanse nationaliteit? En reist u naar Pakistan met uw Pakistaanse paspoort of identiteitskaart? De Pakistaanse autoriteiten zien u alleen als Pakistaans staatsburger. Daarom kan de Nederlandse ambassade u niet helpen als dat nodig is.
Fotografeer of film geen militaire installaties, politieposten, legerposten, vliegvelden, bruggen, stuwdammen en andere overheidsgebouwen. Dit is verboden en strafbaar. De Pakistaanse overheid kan u een boete geven, vervolgen of een gevangenisstraf geven. Vraag altijd vooraf toestemming als u personen wilt fotograferen.
Het regenseizoen (moesson) in Pakistan duurt van juni tot oktober. In deze periode kunnen overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen ontstaan. Wegen kunnen beschadigd raken en onbegaanbaar zijn.
In Balochistan en de bergachtige regio’s ten noorden van Islamabad komen regelmatig aardbevingen en aardverschuivingen voor.
In Pakistan is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?
In Pakistan zijn regelmatig politieke en religieuze demonstraties. Daarbij kan geweld ontstaan.
Heeft u direct hulp nodig in Pakistan? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
Let op: hulpverleners spreken geen of nauwelijks Engels. Houd hier rekening mee.
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247
Bent u in Pakistan en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Reist u buiten de grote steden of de toeristische gebieden in het noorden van Pakistan? U heeft mogelijk een ‘Non-Objection Certificate’ (NOC) nodig. Controleer bij uw reisagent of u dit certificaat nodig heeft. Uw contactpersoon in Pakistan kan dit vooraf voor u aanvragen bij het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Pakistan. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar?
In Pakistan is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft.
U kunt in Pakistan bijna nergens betalen of pinnen met een Maestro-bankpas. Betalen met een Visa, Mastercard of American Express-kaart is wel mogelijk. Neem voldoende contante euro’s mee. U kunt deze inwisselen bij wisselkantoren in het hele land.