Laatst bijgewerkt op 1 nov. 2024
Reisadvies kaart voor Oost-Timor
In Oost-Timor is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
U mag in Oost-Timor geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. U kunt een gevangenisstraf krijgen. In Oost-Timor zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Oost-Timor reizen? Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn in Oost-Timor niet wettelijk verboden. Maar u kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina
Vooral tussen november en april komen in Oost-Timor orkanen en tropische stormen voor. Deze stormen leiden vaak tot zware regenval, overstromingen, stormvloeden en aardverschuivingen.
Reist u tijdens het orkaanseizoen?
Na hevige regenval kunnen er overstromingen ontstaan. Houd rekening met ‘flash floods’. Een rivier of een beekje verandert dan plotseling in een stortvloed van water. Een flash flood kan ook ontstaan wanneer het stroomopwaarts heeft geregend.
In Oost-Timor is een risico op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s. Lees wat u kunt doen bij een aardbeving, aardverschuiving of tsunami:
Houd rekening met gevaarlijke stromingen in de zee. Vooral langs riffen, bij riviermondingen en bij uitgaand tij. Vraag waar en wanneer u veilig kunt zwemmen en snorkelen. Of ga met iemand zwemmen of snorkelen die de lokale omstandigheden goed kent.
In Oost-Timor komen demonstraties voor. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Vooral buiten de hoofdstad Dili gebeuren veel verkeersongelukken. Bij een ongeluk ontstaat vaak een mensenmenigte die gewelddadig kan worden. Reist u naar een afgelegen gebied? Doe dit dan in konvooi of met een chauffeur die het gebied goed kent.
Reist u per boot? Controleer voor vertrek of de boot aan de veiligheidseisen voldoet. Reis niet op een boot die overbeladen is. Vooral op kleine boten zijn vaak geen reddingsvesten en andere veiligheidsuitrusting.
Heeft u direct hulp nodig in Oost-Timor? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
Let op: hulpverleners spreken geen of nauwelijks Engels. Houd hier rekening mee.
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247
Er is geen Nederlandse ambassade in Oost-Timor. Neem in geval van nood contact op met de
Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Oost-Timor blijft.
Blijft u 30 dagen of korter in Oost-Timor? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig. Er gelden wel voorwaarden:
Blijft u langer dan 30 dagen in Oost-Timor? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Oost-Timor. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar?
In Oost-Timor is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Met deze documenten kunt u maximaal 90 dagen rijden.
Er zijn geldautomaten in de hoofdstad Dili, maar deze zijn vaak buiten gebruik. Creditcards worden niet altijd geaccepteerd. Neem voldoende contant geld mee (Amerikaanse dollars). Houd er rekening mee dat biljetten van 2007 of eerder vaak niet geaccepteerd worden.