Laatst bijgewerkt op 10 okt. 2024
Reisadvies kaart voor Mauritanië
Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:
Het noordoosten van Mauritanië is militair gebied en verboden terrein. In de gebieden die in het noorden grenzen aan de Westelijke Sahara is de situatie gespannen. In de gebieden met kleurcode rood zijn militaire acties, vooral bij de grens met Mali. Er is een risico op ontvoering door gewapende groepen. Er is een toename van jihadistische aanslagen aan de Malinese kant van de grens.
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:
In deze gebieden zijn veel veiligheidsdiensten actief die regelmatig controles uitvoeren. De situatie aan de grens van Mauritanië met de Westelijke Sahara blijft gespannen. Dit geldt ook voor de regio’s Gorgol en Guidimakha die in het zuiden grenzen aan Senegal. Hier zijn criminele groepen actief.
U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Mauritanië is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
Let op: ook in de gebieden waarvoor kleurcode geel geldt, voeren veiligheidsdiensten controles uit. Houd er rekening mee dat in grote delen van Mauritanië weinig mensen wonen, en dat er niet overal hulpdiensten zijn.
Reist u met de auto? Houd rekening met slecht onderhouden wegen, loslopende dieren op de weg en gevaarlijk rijgedrag van andere weggebruikers. Er gebeuren veel ernstige verkeersongelukken. Het is gevaarlijk om 's nachts te rijden.
Reist u in de woestijn? Laat u begeleiden door een ervaren gids en bereid uw reis goed voor. Neem voldoende water, voedsel, medicijnen en brandstof mee. Laat familie en vrienden weten wat uw reisplan is.
In Mauritanië is er kans op een terroristische aanslag. Westerse buitenlanders en plekken waar zij komen, zoals hotels, winkels en markten, kunnen een doelwit zijn. Wees alert op drukke plaatsen. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
U mag in Mauritanië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Mauritanië zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Mauritanië reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, en zelfs de doodstraf. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden. Lees de tips op de pagina
Draag in Mauritanië altijd (een kopie van) uw paspoort bij u. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
In Mauritanië kunnen hevige regen en overstromingen voorkomen. Vooral tijdens het regenseizoen (augustus tot november) en in het zuiden van het land. Krijgt u hiermee te maken?
In Mauritanië kunnen demonstraties voorkomen, vooral in de grote steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Heeft u direct hulp nodig in Mauritanië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
Houd er rekening mee dat er buiten de grote steden niet overal hulpdiensten zijn.
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247
Er is geen Nederlandse ambassade in Mauritanië. Neem in geval van nood contact op met de
U heeft een visum nodig voor Mauritanië als u met een Nederlands paspoort reist.
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Mauritanië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar?
Neem geen alcohol en varkensvleesproducten mee naar Mauritanië. De autoriteiten controleren hier streng op.
op de website van IATA (informatie in het Engels).
Bekijk wat u vanuit Mauritanië mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina