Laatst bijgewerkt op 2 dec. 2024
Reisadvies kaart voor Ivoorkust
Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:
In deze gebieden is een verhoogd risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen. Dit komt door terroristen die actief zijn in de Sahel-regio.
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Kleurcode oranje geldt voor het grensgebied van ongeveer 20 kilometer tussen Ivoorkust en Liberia, inclusief de steden Taï, Grabo en Tabou. In dit gebied kunnen gewapende aanvallen voorkomen.
U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Ivoorkust is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
In buurlanden Burkina Faso en Mali zijn terroristische groepen actief. Ook dichtbij de grens met Ivoorkust. Hierdoor is er in het noorden van Ivoorkust een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Blijf alert in dit gebied. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
Houd in Ivoorkust rekening met het risico op geweld, berovingen en zakkenrollers. Dit komt vooral voor in de dichtbevolkte buitenwijken van de grote steden. Op wegen buiten de stad zijn soms bendes actief die automobilisten proberen af te persen. Ga ’s nachts niet de weg op.
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina
U mag in Ivoorkust geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Ivoorkust zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. Voor het gebruik of bezit van drugs kunt u 3 tot 5 jaar gevangenisstraf krijgen. Op drugshandel staat een gevangenisstraf tot 20 jaar.
Bent u een lhbtiq+ persoon? U kunt in Ivoorkust te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Maak in Ivoorkust geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten, politie, leger, controleposten of het vliegveld. U kunt hiervoor gearresteerd worden.
Demonstraties komen soms voor in de grotere steden, vooral in de hoofdstad Abidjan. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag uw hotel om informatie.
Heeft u direct hulp nodig in Ivoorkust? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
Let op: deze nummers worden niet altijd beantwoord.
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247
Bent u in Ivoorkust en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
U heeft een visum nodig voor Ivoorkust als u met een Nederlands paspoort reist.
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Ivoorkust. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar?
In Ivoorkust is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft.