Laatst bijgewerkt op 13 jan. 2025
Reisadvies kaart voor Israël
Sinds 27 november 2024 geldt een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. Hierna is het rustiger geworden in Israël, maar er blijven veiligheidsrisico’s.
Het conflict tussen Israël en Hamas gaat door. Ook is het risico op een aanval van Iran, of groepen die Iran steunen, op Israël nog steeds aanwezig. In de grensgebieden tussen Israël en Gaza, Israël en Libanon en op de Golanhoogten blijft het risico op raket- en drone-aanvallen en terroristische aanslagen bestaan. Ook op andere plekken in Israël is dit risico niet uitgesloten.
Bent u in Israël?
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Israël is oranje.
Let op:
Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
In heel Israël is een verhoogde kans op terroristische aanslagen. Wees alert op drukke plaatsen, vooral in de grote steden, in het openbaar vervoer en bij de grensovergangen met de Palestijnse Gebieden. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
U mag in Israël geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Israël zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Israël reizen? De wetten in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Houd er rekening mee dat niet iedereen in Israël een positieve houding heeft tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina
Maak in Israël geen foto’s of video’s van politie, militairen, of van militaire gebouwen, terreinen of objecten. Dit is streng verboden.
Omdat Israël op een breuklijn ligt, is er een risico op aardbevingen. Is er een aardbeving?
Door langdurige droogte kunnen bosbranden ontstaan. Volg het lokale nieuws voor de laatste ontwikkelingen.
In Israël is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?
In Israël zijn regelmatig grote en kleine demonstraties. Daarbij kan geweld ontstaan. Vooral in West-Jeruzalem zijn regelmatig incidenten. Let op:
Heeft u direct hulp nodig in Israël? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247
Bent u in Israël en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Of u een ETA-IL of visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Israël blijft:
Let op: heeft u de Israëlische nationaliteit of een permanente verblijfsstatus voor Israël? En heeft u een geldig Israëlisch identiteitsnummer? Dan hoeft u geen ETA-IL aan te vragen.
Heeft u een andere nationaliteit dan de Israëlische? De Israëlische autoriteiten kunnen u toegang tot Israël weigeren. Bijvoorbeeld als u openlijk heeft opgeroepen tot een boycot van Israël. Of als u werknemer bent bij een organisatie die heeft opgeroepen tot een boycot. Geldt dit voor u?
Palestijnen mogen Israël niet binnenkomen of verlaten via het vliegveld Ben Gurion. Dit geldt ook voor personen die een Palestijns identiteitsbewijs én een paspoort van een ander land hebben (bijvoorbeeld Nederland). Deze personen reizen vaak via Jordanië naar Israël via de Allenby-grensovergang (King Hussein Bridge). Bij vertrek uit Israël wordt deze grensovergang meestal weer gebruikt.
Israëlische Arabieren mogen wel Israël binnenkomen via het vliegveld Ben Gurion. Het maakt dan niet uit of ze wel of geen andere nationaliteit hebben naast de Israëlische. Deze groep moet wel rekening houden met grondige veiligheidsprocedures bij binnenkomst en vertrek, zoals ondervragingen.
Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook de nationaliteit van Libanon, Syrië, Irak (inclusief de Koerdische Autonome Regio) of Iran? Of bent u in deze landen geboren? Dan moet u voor vertrek naar Israël een visum of toestemming hebben om Israël binnen te komen. Dit kunt u
Heeft u een (deels) niet-Westerse achtergrond? Dan is de kans groot dat u op het vliegveld Ben Gurion grondig wordt ondervraagd. Vooral als u een Arabische achtergrond heeft.
Ondervraging gebeurt ook als u (ook) een Westers paspoort heeft. Deze werkwijze is standaard. Wordt u ondervraagd? Werk dan hieraan mee en raak niet in paniek. Dat voorkomt dat de procedure nog moeilijker of trager verloopt.
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een ETA-IL nodig voor een reis naar Israël. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar?